Traject
Revalidatiecentrum en re-integratiebureau werken intensief samen. Mét hulp van werkgevers.
Werkwijze
Brains4U biedt een gedegen programma op maat. Het revalidatiecentrum start met een grondige analyse van de mogelijkheden en voorwaarden voor werk: de participatiemeter. Daarna gaan we, vaak samen met managers uit de regio, over tot het vinden van werk. Altijd individueel, soms gecombineerd met training in een groep. Zodra dat werk gevonden is begeleiden we bij behoud van het werk.
Lees hier meer over de participatiemeter, de ‘empowerment’-trainingen, de maatjes, individuele begeleiding en jobcoaching.
Participatiemeter
Brains4U heeft in samenwerking met Basalt Revalidatie een uniek assessment ontwikkeld, de Participatiemeter. Deze is speciaal ontwikkeld voor jongvolwassenen met NAH.
Het assessment, waar een neuropsychologisch onderzoek (NPO) deel van uitmaakt, brengt de wensen, mogelijkheden en beperkingen ten opzichte van de arbeidsmarkt in kaart.
De uitkomsten leveren uiteindelijk een profiel op van capaciteiten en van mentale en fysieke belastbaarheid. De sociale context zoals gezin, familie, vrienden wordt meegenomen. Het is van belang dat betrokkene zich in het profiel herkent.
Het resultaat is een leesbaar en bruikbaar rapport voor alle partijen waardoor de arbeidsgerelateerde mogelijkheden duidelijk worden.
Training
Deelnemers aan het programma Brains4U kunnen diverse groepsbijeenkomsten bijwonen.
Onderlinge betrokkenheid, uitwisseling en herkenning van wederzijdse ervaringen leveren een positieve bijdrage aan het zelfvertrouwen. Het is niet eenvoudig om aan het werk te komen met NAH. De deelnemers worden zich bewust van hun bijzondere positie op de arbeidsmarkt.
Maatjes
De kandidaat wordt na uitgebreid onderzoek gekoppeld aan een passende werkgever, ook wel maatje of mentor genoemd. De werkgever en de kandidaat gaan gedurende een periode van maximaal zes maanden een samenwerking aan. Zij zullen minimaal één keer per twee weken contact hebben. Dit wordt naar eigen behoefte en tijd ingevuld. Juist de rol van de rol van de werkgevers, de maatjes, maakt Brains4U zo bijzonder. De betrokkenheid die zij hebben in het proces maakt het verschil.
De samenwerking heeft als doel voor de kandidaat passend en duurzaam werk te vinden in het netwerk van de werkgever. Dit kan bijvoorbeeld door middel van gesprekken, meelopen of meewerken op de werkvloer en introductie in het netwerk van de werkgever. Het is dus niet per se de bedoeling dat de maatjes een plek zoeken voor jongeren met NAH in hun eigen organisatie, wel dat ze hun netwerk gebruiken om de kandidaat aan het werk te helpen.
Voor zowel de kandidaat als de werkgever is dit een waardevolle ervaring, omdat zij van elkaar kunnen leren. Er ontstaat sympathie voor beide werelden. Door deze bijzondere ontmoeting zijn beide partijen extra gemotiveerd om de samenwerking aan te gaan en het traject te laten lukken: er wordt werk gevonden.
Individuele begeleiding en jobcoaching
Het ultieme doel is plaatsing in passend, duurzaam betaalde arbeid. Iedere geplaatste deelnemer krijgt een jobcoach toegewezen en wordt zo goed mogelijk begeleid tijdens het gehele arbeidsproces.